11 Ağustos 2012 Cumartesi

Olimpiyat Halkaları ve Olimpizm






Hiçbir ulusa, kişiye, dine, olaya atfedilmemiş evrensel ve sosyal hareket olan Olimpiyat düşüncesinde tema olimpik kültür üzerine kuruludur.
Olimpik düşünce ya da olimpizm ise sadece bir düşünce olmanın çok daha ötesinde…

Olimpiyatlar logosuna baktığımızda iç içe beş ayrı halka görürüz.

Bu beş halka, beş kıtayı temsil eder ve bu halkalar yıllardır, büyük bir dayanışma içinde evrensel, eşit, insancıl, sürdürülebilir olarak insanların en doğal hakkı olan spor yapmalarını temsil ederler.

Olimpik değerlerin her biri de ayrı bir önemdedir.
Mükemmeliyetçilik bunlardan biri ve kişinin oyun sahasında ya da profesyonel arenada elinden gelenin en iyisini yapması anlamını taşır.

Sadece kazanmayı değil, aynı zamanda katılımda bulunmayı, doğru ilerlemeyi, günlük hayatımızda en iyisi olmaya çabalamayı ve güçlü bir vücut, beyin ve iradenin sağlıklı birleşiminden faydalanma anlamına gelir.

Sporu, dünyanın  dört bir yanındaki insanlar arasında karşılıklı anlayış ve dostluk aracı olarak görmeye teşvik eder.

Kendinize, bedeninize, başkalarına, kurallara, spora ve çevreye saygı da bir başka önemli değerdir. Fair playin yanı sıra dopinge ve diğer ahlak dışı davranışlara karşı savaşı  içerir.

Olimpik hareket, sporun hiçbir ayrımcılık olmaksın yapılabilmesini sağlamayı kapsar ve insanları ilginin merkezine yerleştirerek, spor yapmanın bir insan hakkı olduğuna dikkat çeker.
 Spor bireyler ve toplum üzerinde yapabileceği evresel etkiyi önemser. 
Yıllardır süregelen olimpiyatların ana teması tek bir cümle ile özetlenmek istenirse belki de o cümle şu olurdu: 
Spor herkese aittir.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder